Airsoft Bucovina

Airsoft Bucovina

Acumulatori LiPo

Informatii tehnice in legatura cu Airsoft-ul
Message
Author
User avatar
cip
Posts: 365
Joined: 09 May 2015, 23:42
Location: Suceava
Contact:
Status: Offline

Acumulatori LiPo

#1 Postby cip » 21 Jun 2015, 20:39

Acumulatori LiPoGeneralitati
Celulele LiPo sunt constructiv diferite de celulele Li-Ion, cu care nu trebuie confundate. Avantajele esentiale sunt: un raport greutate/capacitate exceptional, un curent de descarcare neagresiv de pana la de 10 ori capacitatea nominala (un LIPO de 1Ah poate furniza pentru cateva minute maxim 10A), incarcare rapida si lipsa efectului de memorie. Dezavantajele sunt: pretul foarte piperat, riscul de explozie, sensibilitate la ciclul de incarcare, scaderea iremediabila si semnificativa a performantelor dupa o descarcare excesiva si numarul relativ mic de cicluri incarcare-descarcare.
Se folosesc de regula in echipamente militare, aeromodelism, telefonie mobila de ultima generatie sau robotica de competitie. Pentru aplicatii obisnuite, este preferabila folosirea vechilor si bunelor baterii NiCd sau NiMH.

Tensiunea nominala a unei celule este de 3.7V, pragul de descarcare este considerat 3.0 ... 2.8V, capacitatea variaza intre 700 si 2500mAh, curentul de incarcare este intre 30% si 70% din capacitatea nominala, durata de incarcare minima de o ora. Se pot lega in serie pentru a obtine tensiunile dorite. Nu se leaga in paralel. Se incarca dupa un ciclu prescris, toata bateria o data. La fiecare 10-20 de cicluri de folosire, se recomanda o egalizare a celulelor, prin incarcarea separata pe celule. Se recomanda achizitia unei baterii gata facute, pentru ca terminalele celulelor sunt din aluminiu, deci lipirea lor este extrem de dificila, cu aliaje si aparate speciale. In plus, bateriile comerciale au protectii electronice interne si "terminale de egalizare" pentru incarcarea separata a celulelor.

Acesti acumulatori, tot mai raspanditi in ultima vreme datorita calitatilor imbunatatite, pot fi insa DEOSEBIT DE PERICULOSI daca nu se respecta conditiile de incarcare si utilizare.

Spre deosebire de bateriile cu plumb, FeNi, NiCd sau NiMH, care sunt destul de tolerante la regimuri relativ largi de incarcare-descarcare, bateriile LIPO se distrug sau explodeaza daca sunt incarcate incorect, scurt-circuitate sau descarcate sub tensiunea limita de 2.8V.
ATENTIE, datorita compozitiei chimice si structurii fizice a bateriilor LIPO, explozia acestora este deosebit de violenta si poate provoca raniri foarte grave!

Regimul de incarcare
Curentul de incarcare trebuie sa fie inferior curentului maxim de incarcare dat de specificatia tehnica a bateriei. Depasirea acestui curent, chiar cu valori mici si pentru timp relativ scurt, distruge iremediabil bateria.
Nici tensiunea de incarcare nu trebuie sa o depaseasca pe cea recomandata, deoarece duce la deteriorarea rapida a bateriei si de cele mai multe ori provoaca explozia acesteia.
Inversarea polaritatii la incarcare este strict interzisa, aceasta fiind cauza cea mai frecventa a exploziei acestui tip de baterii.

Explozia survine datorita faptului ca aceste baterii sunt recipiente inchise ermetic, aflate sub usoara presiune inca din fabricatie, orice incalzire excesiva putand provoca suprapresiuni periculoase.

Din cele de mai sus rezulta ca incarcatorul de baterie specific este unul din elementele esentiale pentru utilizarea acestor baterii. Bateriile LIPO nu pot fi incarcate cu alimentatoare sau incarcatoare obisnuite, de tensiune sau de curent constant.
Incarcatorul pentru LIPO trebuie sa fie in stare sa varieze tensiunea si curentul conform unui ciclu precis determinat.

Cat timp absorb constant curentul de incarcare (de regula 70% din capacitate), aceste baterii se tin sub tensiunea constanta maxima prescrisa de fabricant. Curentul ar putea fi mai mare, maximul admis in general fiind de 75%, cu conditia supravegerii incalzirii bateriei. Cand curentul incepe sa scada, tensiunea trebuie sa scada si ea progresiv pana la zero, pe masura ce incarcarea se completeaza. Incarcatorul de mai jos nu tine cont de temperatura, pentru ca s-ar complica mult, in schimb limiteaza curentul la 50...70% din capacitatea bateriei cu pretul lungirii duratei de incarcare. Incarcarea mai lenta (dar nu sub 30% din capacitatea nominala) lungeste viata bateriei.

sursa: http://yo5kai.ro/index.php/Acumulatori_LiPo

Return to “Tehnic”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests

cron